· 

Schiphol behind the scenes tour

Herstvakantie. Een hele dag voor me met alleen Quirijn en ik heb in om met hem op pad te gaan. In bed bedenk ik me dat ik nog AH uitjesbonnen heb die ik zou kunnen besteden. Ik check de site welke uitjes een beetje in de buurt zijn en mijn oog valt op iets wat Joris al een keer tegen me geroepen had omdat het hem heel leuk leek: de Schiphol behind the scenes tour. Er zijn verschillende tours per dag. Die van 9:30 uur heeft nog plek en we moeten er een half uurtje van te voren zijn. Boterhammen smeren en hop op de fiets naar station Lelylaan voor ontbijt in de trein naar Schiphol. We moeten ons melden mét paspoort in de Planes@Plaza-winkel, waar de voorpret alvast begint. We kunnen in een echt vliegtuig een vliegtuig maken op de computer die in de winkel uit de printer rolt waarmee we dan thuis een vliegtuigje kunnen vouwen. Ik heb eigenlijk geen idee wat ik me bij deze tour moet voorstellen maar we worden door een buschauffeur meegenomen naar buiten waar een touringcar waarmee we op plekken komen waar je als normale Schipholbezoeker niet kunt en mag komen. Tijdens de tour zie je op schermen met foto’s waar je bent en wat er te zien is en je hoort een stem vertellen wat je moet weten over die plekken. De buschauffeur heeft tussendoor nog leuke aanvullende informatie. We rijden onder meer langs de vertrekhal van alle privévliegtuigen, het testcentrum van KLM waar motoren worden uitgetest, de oude Schipholtoren, de vogelwacht, de sneeuwvloot, de brandweer en door het beveiligde gedeelte naar de rechtbank waar onder andere ook Geert Wilder en Willem Holleeder terecht stonden. Ondanks dat je alles alleen maar vanuit de bus beleeft, is het een indrukwekkend kijkje achter de schermen. Voortaan kijk je toch anders als je vanuit het vliegtuig op Schiphol neerkijkt. Om het af te maken gaan we na de tour nog even naar het panoramadak waar je in een Fokkervliegtuig kunt kijken en binnen bij het restaurant is een mooie speelhoek. 

Inhoud van Google Maps wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op Cookie-instellingen (Functioneel) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Google Maps en de inhoud te bekijken. Meer hierover lees je in de Privacyverklaring van Google Maps.