· 

EYE

Peuterfilm

Het is voorjaarsvakantie maar het voorjaar is ver te zoeken het is eerder volop winter met ijspret in het vooruitzicht. Ik wil erop uit maar zoek ook iets waar we binnen op kunnen warmen. Als ik nu alleen met Quirijn zou zijn, dan zouden we waarschijnlijk naar de bioscoop gaan, maar ik denk dat Philipa nog te jong is om een film van negentig minuten uit te zitten. Online ga ik op zoek naar een film die geschikt is voor vanaf 2 jaar en in EYE draait Nijntje. De tijdsduur staat erbij vermeld: een half uur. Dat moet ze toch vol kunnen houden. Door de kou is één van mijn remmen en de versnelling bevroren, dus het is een pittige fietstocht naar de pont achter het Centraal Station. Maar het uitzicht op het IJ en het instant vakantiegevoel op de pont zijn meer dan de moeite waard. Ik heb pas vanochtend de kaartjes besteld en die hoeven gelukkig niet geprint getoond worden maar kunnen gewoon gescand van mijn mobiel. Handig ook dat we de stapel sjaals, mutsen, handschoenen en de tassen en jassen in een kluisje kunnen doen. De zaal zit nog niet voor de helft vol met ouders met kinderen van voornamelijk onder de vier jaar. Quirijn begint zich bij de Nijntje-filmpjes al snel te vervelen en voor Philipa duurt het precies lang genoeg om te kunnen blijven zitten.

 

Taartenroversfilmfestival

We vallen met onze neus in de boter want EYE is één van de elf bioscopen waar op dit moment het Taartenroversfilmfestival aan de gang is. En dat betekent dat er bovenin van alles te doen is na de film. We volgen de letters van het alfabet en komen zo bovenin aan bij de Speeltuin van de Verbeelding waar kinderen van alles kunnen doen en ontdekken. Alles staat in het teken van kinderboeken. Bij de ingang hebben we een aantal bladzijden gekregen die de eerste bladzijden vormen van een eigen te maken boek. Die bladzijden kunnen ze op allerlei manieren zelf vormgeven: door te stempelen, ze met een veer van allerlei aroma's te voorzien of door in een mini-drukkerij met verf een eigen ontwerp te drukken. Aan een andere tafel kunnen ze van groente letters uitdrukken met lettervormpjes en die letters belanden dan in de lettersoep die ze zelf op mogen eten. Ze kunnen in het huisje van Lotta uit de Kabaalstraat klimmen en overal staan typemachines waarop je mag typen.

 

Filmmuseum

Tussendoor lunchen we met Joris bij de IJ-kantine. Terwijl zij lekker spelen, kunnen wij opwarmen met koffie en genieten van het uitzicht op onze twee favorieten: Amsterdam en boten. Na de lunch ga ik terug naar EYE met Quirijn om de gedrukte kunstwerken op te halen die nog te drogen hangen aan het waslijntje in de Speeltuin van de Verbeelding. Nu we met z'n tweetjes zijn hebben we iets uitgebreider de tijd om ons in de verschillende belevingen van de Speeltuin te verdiepen en ik ontdek dat de vaste tentoonstelling op de benedenverdieping van EYE: Panorama vrij toegankelijk is en geschikt voor alle leeftijden. We maken een flipbook met foto's, nemen plaats in een pod waarin honderden fragmenten en zelfs complete films terug te kijken zijn. Ik start Minoes en Quirijn wil het liefst de volle negentig minuten uitzitten maar ik beloof hem dat we dat thuis wel een keer gaan doen. We spelen de hoofdrol in een filmscène door voor een greenscene zelf een filmpje op te nemen en we zien heel oude camera's. In een zaal waarin we omringd worden door filmbeelden staan we samen letterlijk middenin de filmgeschiedenis. Ik denk terug aan de tijd dat ik als student Film- en Televisiewetenschappen in naslagwerken dook in het oude Filmmuseum in het Vondelpark. Het verschil tussen die toch wel redelijk stoffige bibliotheekachtige sfeer en deze eigentijdse en toegankelijke tentoonstelling is behoorlijk groot. Machtig mooi dat we dit hebben in Amsterdam en dat kennelijk iedereen ervan mag meegenieten.

Inhoud van Google Maps wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op Cookie-instellingen (Functioneel) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Google Maps en de inhoud te bekijken. Meer hierover lees je in de Privacyverklaring van Google Maps.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Suus (woensdag, 28 februari 2018 08:02)

    Klinkt als een heerlijk dagje. Dapper dat je dat stuk door de kpu bent gaan fietsen met die twee!