· 

Schapenboerderij Texel

Gepassioneerde schapenboer

Vorig jaar werkte ik een paar maanden voor het KRO-NCRV televisieprogramma BinnensteBuiten en had ik de mazzel dat ik op werkbezoek mocht naar Texel om getuige te zijn van de lammetjesgeboortegolf op het eiland. Ik bezocht toen begin maart de schapenboerderij van de familie Witte. Terwijl ik rondgeleid werd door de gepassioneerde schapenboer Hans, dacht ik bij alles wat ik zag: "Dit zouden de kindjes fantastisch vinden!" Ik had een heerlijke dag en zag helemaal voor me hoe we zo'n zelfde dag ook een keer zouden kunnen beleven met z'n viertjes. Vandaag was die dag aangebroken.

 

Knuffelen met lammetjes

We gingen vroeg, want vooral de demonstratie van het schapendrijven met Australische honden had indruk gemaakt. Het hele minivakantiegevoel begint al op de boot. Hoe kort je ook maar naar het eiland gaat, zelf zoals wij nu voor één dag. Met de half tien boot zijn we net voor openingstijd bij de schapenboerderij net buiten Den Burg. De grote schuur waarin we binnenkomen en waar je koffie, thee en limonade kunt drinken is sinds de vorige keer dat ik hier was uitgebouwd met een mooie serre. Ook nu brandt er weer een gezellig vuurtje met daarom heen allemaal zitjes met stoelen met schapenvachtjes erom heen. In dezelfde schuur staat een grote antieke trekker waar kinderen op mogen klimmen. Eenmaal in de grote schuur met dieren kijken de kindjes hun ogen uit: varkentjes, kalfjes, kippen, kuikentjes en schapen en heel lammetjes. Favoriete plek is de knuffelhoek. Als je hier gaat zitten, krijg je een paar dagen oud lammetje in je armen om te aaien. Philipa is er niet weg te slaan. We hebben geluk dat we vroeg zijn, want het is nog betrekkelijk rustig ondanks de Duitse vakantiegangers. Als je heel veel geluk hebt, sta je met je neus bovenop de geboorte van een lammetje middenin deze gigantische kraamkamer waar tientallen schapen wachten op de geboorte van hun nageslacht.

 

Minivakantiegevoel

Wij missen dat moment helaas net omdat we buiten klaar staan voor het schapendrijven. Dit keer doet zoon Lennart de demonstratie en dit keer met niet twee, maar met drie honden. Ik ga het niet uitleggen, dat moet je zien. Onderweg voorspelde de nieuwslezer dat de regen met bakken uit de hemel zou komen, maar we hebben geluk. Heel fijn, want buiten is een grote speeltuin en zijn er ook nog allemaal schapen te bewonderen. De voorspelde regen komt er later wel maar tegen die tijd zitten we al heerlijk te lunchen in een strandtent en bij het beklimmen van de vuurtoren in de Cocksdorp hebben we er ook geen last van. Nog even langs Den Burg voor een paar Texelse lekkernijen om dat minivakantiegevoel thuis ook nog even vast te houden. 

Inhoud van Google Maps wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op Cookie-instellingen (Functioneel) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Google Maps en de inhoud te bekijken. Meer hierover lees je in de Privacyverklaring van Google Maps.

Reactie schrijven

Commentaren: 0