· 

Museum van de 20e eeuw

Op naar Hoorn

Jaren geleden was ik weleens in het Museum van de 20e eeuw geweest in Hoorn voor werk. In het radioprogramma waar ik toen voor werkte, deden we destijds iets met een tentoonstelling in het museum en daarvoor ging ik er op werkbezoek. Nu hoor ik het toevallig weer voorbij komen op het schoolplein. Een moeder vertelt hoe enig het was er tijdens de voorjaarsvakantie samen met haar kinderen naartoe te gaan, vooral vanwege de Buurman & Buurman- expositie die er op dit moment te zien is. Mooie bestemming op deze Goede Vrijdag die ik samen met Quirijn doorbreng. 

 

Voormalige gevangenis

Ik ga redelijk onvoorbereid op pad in de veronderstelling dat ik weet waar het ongeveer is, maar mijn navigatiesysteem brengt me naar een andere maar prachtige plek bij de haven van Hoorn: het Oostereiland. Hier is het museum tegenwoordig gevestigd naast een filmhuis in een voormalige gevangenis. Een prachtlocatie. Als ik me beter had voorbereid, had ik geweten dat parkeren naast de deur geen optie is. Terwijl mijn auto heel even illegaal geparkeerd staat, geven de dames achter de kassa me een plattegrondje mee waarop staat waar ik op tien minuutjes loopafstand kan parkeren voor een klein bedrag voor de hele dag. De wandeling langs de haven met uitzicht op het IJsselmeer en de oude gevangenis is prachtig. 

 

Eieren zoeken

Als we opnieuw bij de kassa komen, krijgen we uitleg over het eieren zoeken. Quirijn kan eieren tellen door het hele museum heen en als hij het briefje weer inlevert met daarop het juiste aantal eieren, kan hij een paasei verdienen. Dat maakt natuurlijk dat hij vooral gefocust is op het vinden van eieren. Dus na een vlot telrondje door het hele museum maken we de ronde nog een keer op ons gemak om alles écht goed te kunnen zien. Op de benedenverdieping is de Buurman & Buurman-tentoonstelling ter ere van de veertig jaar bestaande buurmannen Pat en Mat uit Tsjechië nog tot begin januari te zien. Je kunt alles te weten komen over de geschiedenis van het klussende duo en je kunt er bovendien ook heel fijn spelen. In de tentoonstellingsruimte zijn overal speel- en knutselhoekjes gemaakt waar kinderen kunnen puzzelen, bouwen en knutselen.

 

Feest der herkenning

Bovenin het museum is de vaste collectie te zien: een grote verzameling voorwerpen en interieurs uit de vorige eeuw. Een feest der herkenning. En daar hoef je echt niet bejaard voor te zijn! Mijn hart maakt een sprongetje bij het zien van de Sony walkman die ik in de jaren tachtig had. En ik sta ook kwijlend bij de enorme Barbie-collectie. Indrukwekkend is ook de uitgebreide collectie geluidsapparatuur, televisie's en computers. 

 

Dikkie Dik

Het museum viert nóg een veertigjarig jubileum: dat van Dikkie Dik. Bovenin is een ruimte ingericht helemaal in stijl van de boeken die Jet Boeke over haar eigen gezellige kat maakte. Ook hier kunnen kinderen heel fijn spelen met een treinbaan, kleuren en knutselen aan een grote tafel, spelletjes doen of voorgelezen worden op de zitzakken. Na de thee en limonade die bij het kaartje inbegrepen zijn, nemen we natuurlijk nog heel even een kijkje in de museumshop. Quirijn wijst met in zijn gedachten zijn aanstaande verjaardag van alles aan dat hij wel zou willen hebben. Voor nu nemen we iets waar we alle twee iets aan hebben als spelletjesliefhebbers: een Buurman en Buurman-kwartetspel als herinnering aan het fijne bezoek aan dit sympathieke museum. 

Inhoud van Google Maps wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op Cookie-instellingen (Functioneel) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Google Maps en de inhoud te bekijken. Meer hierover lees je in de Privacyverklaring van Google Maps.

Reactie schrijven

Commentaren: 0