· 

Champagnestreek

Spontane vakantie

Het rooster van de schoolvakanties is nog steeds een beetje wennen. Spontaan op vakantie gaan is er natuurlijk niet meer bij sinds Quirijn in april vijf is geworden. Dachten we! Het blijkt dat onze school dit jaar in ieder geval twee afwijkende weken vakantie heeft van veel andere scholen in het land en toen ik daar kortgeleden achterkwam, leek me dat een uitermate goeie reden voor een vakantie buiten het seizoen. De prijzen bleken inderdaad een stuk lager. We wilden dit keer eens niet het vliegtuig pakken maar relatief dichtbij blijven, met de auto reizen maar wel een buitenland gevoel hebben. Noord-Frankrijk, of specifieker: de Champagnestreek klonk aantrekkelijk. Helemaal toen ik er voor een heel beschaafde prijs een mooi park vond aan een meer met heel veel vermaak voor de kinderen. 

 

Fietsen mee

Op dik vier en een half uur rijden vanaf Amsterdam ligt Center Parcs Le Lac d'Ailette. Een groot uitgestrekt park. Uitgestrekt dat hebben we geweten! Voor een rondje hardlopen hoefde ik het park in principe niet af. Als ik het hele park op en neer rende, had ik dik vijf kilometer op de teller. Ik was dus dolblij dat Joris had bedacht dat het fijn zou zijn om onze eigen fietsen mee te nemen en daar hebben we volop plezier van gehad. 's Ochtends broodjes halen bij de bakker in het 'centrumpje' van het park. Het fijne van het park is dat het autovrij is. Je moet je auto, nadat de bagage is uitgeladen, buiten de slagbomen parkeren. Evengoed opletten met kinderen op straat, want er rijden wel ontzettend veel golfkarretjes rond die je kunt huren om het park te doorkruisen. 

 

Kindvriendelijk

Het park doet een beetje denken aan Disneyland en outletcentra zoals Bataviastad: pastelkleurige geschakelde huisjes aan het meer en andere watertjes gelegen. Het interieur ook in pastel en met veel vogeltjes. In het park alles aanwezig waar kinderen blij van worden: een groot zwemparadijs, binnen- en buitenspeeltuinen, een strandje, een kinderboerderij, een ponyclub waar je een ritje op een pony kunt maken. Het hele park volledig op kinderen ingesteld tot gratis potjes babyeten in de restaurants en gratis eten tot drie jaar of voor een zacht prijsje met speelhoeken overal, gratis zwemvestjes te leen voor kinderen en overal boxen voor baby's rondom het zwembad.

 

Zwemmen, zwemmen en nog eens zwemmen

De kinderen waren niet weg te slaan uit het zwemparadijs met als favoriet: de wilde rivier. Een baan waar je door een stroom wordt voortgeduwd en waarin het er af en toe best wild aan toe gaat. Maar zelfs de bijna-drie-jarige kon het niet woest genoeg gaan. Verder heel veel glijbanen, een buitenbad en een golfslagbad. Het zwembad stond dus iedere dag bovenaan het verlanglijstje. Op de warmste dag hebben we ook nog gepoedeld bij het strandje nadat de kindjes een ponyrit hadden gemaakt. En als het aan hen had gelegen, hadden we het park niet uit gehoeven.

 

Uitstapjes 

Wij hadden wel de behoefte om iets meer van de streek te zien. En de ritjes op de fiets en met de auto alleen al waren de moeite waard! Prachtige glooiende landschappen met af en toe een pittoresk en ogenschijnlijk uitgestorven dorpje met een grote kerk en een pleintje. De plaats die het dichtstbij het park ligt is Laon op vijfentwintig minuten rijden, met een prachtig middeleeuws centrum met een indrukwekkende kathedraal. Op een half uurtje fietsen ligt de ruïne van het klooster van Vauclair en op een dik uur rijden bezochten we het pompeuze Chateau de Pierrefonds. Een prachtig stadje met veel mooie kasteelachtige huizen en een paar restaurantjes gelegen aan een meertje. 

 

En ook nog heel veel bubbels 

De zevenhonderd kilometers aan routes langs champagnehuizen lonkten, maar we wilden een goeie balans houden tussen leuk voor de kinderen en leuk voor onszelf dus we bezochten er drie. Een kleine waar we door een vriendelijke mevrouw een proeverij ingeschonken kregen. In Epernay, de champagnehoofdstad, kozen voor het grote champagnehuis Mercier. Hier daal je tijdens een rondleiding af tot dertig meter onder de grond waar je met een treintje  een gedeelte van het achttien kilometerslange gangenstelsel waar de champagne ligt te rijpen verkent. En in Reims bezochten we het bekende champagnehuis Taittinger en kregen we te voet een Engelstalige rondleiding door de kalksteengrotten waar hun champagneflessen liggen opgeslagen tot ze klaar zijn voor consumptie. We hebben nog wat mooie herinneringen aan de vakantie meegenomen naar huis, zodat we af en toe onder het genot van een bubbeltje nog even terug kunnen denken aan deze fijne vakantie. 

Inhoud van Google Maps wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op Cookie-instellingen (Functioneel) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Google Maps en de inhoud te bekijken. Meer hierover lees je in de Privacyverklaring van Google Maps.

Reactie schrijven

Commentaren: 0