· 

De Fabeltjeskrant

Jeugdhelden

Ik had eigenlijk nooit verwacht dat ik ze nog weer terug zou zien: de helden uit mijn jeugd zoals Pippi Langkous, Barbapapa en Bassie en Adriaan. Maar het gebeurde volkomen spontaan en onverwacht toen ik kinderen kreeg die televisie gingen kijken en ze op de één op de andere manier wisten te vinden zonder dat ik ze had gepromoot. Als er iets is dat ze van de Nederlandse kindertelevisiegeschiedenis mee zouden moeten krijgen dan is dat wel De Fabeltjeskrant. En dus liet ik ze deze kerstvakantie kennis maken met Meneer de Uil en alle andere dieren uit het Grote Dierenbos.

 

Drie verhalen

Van te voren vond ik het eerlijk gezegd jammer dat de oorspronkelijke vilten poppen in de kast waren gebleven, maar de animatie is zo prachtig gemaakt dat je toch het gevoel het dat je naar diezelfde vilten handpoppen zit te kijken. Alle stemmen zijn nieuwe behalve die van Juffrouw Ooievaar. De inmiddels tachtigjarige Elsje Scherjon nam ook voor de nieuwe bioscoopfilm de stem van de betweterige ooievaar voor haar rekening. In bijna negentig minuten krijgen we drie opzichzelfstaande verhalen voor geschoteld. Over een door Juffrouw Ooievaar georganiseerde picknick, over de jarige Stoffel de Schildpad die wenst te kunnen vliegen en over de Grote Dierenbos-Spelen. Verrassend genoeg zijn die drie verhalen zelfs voor een driejarige goed vol te houden. 

 

Nog meer jeugdnostalgie graag!

Het is fijn om af en toe woorden voorbij te horen komen die je bijna niemand meer hoort bezigen zoals larie en bombarie. Maar het is ook prettig dat de verhalen echt naar 2018 getild zijn. Zo runt Chico Lama tegenwoordig een foodtruck waarin hij Mexicaanse hapjes verkoopt en tijdens de Spelen komt dj Willy Windhond muziek draaien, een mooie rol voor Armin van Buren. 

Fijn deze jeugdnostalgie, ik kan er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Als ik het voor het zeggen had, zou ik ze binnenkort meenemen naar de avonturen van Bolke de Beer!

De enige echte juffrouw Ooievaar was te gast in het radioprogramma waar ik voor werk. Luister het interview dat Hijlco Span met haar had in Volgspot met haar terug. 

Inhoud van Google Maps wordt niet weergegeven als gevolg van je huidige cookie-instellingen. Klik op Cookie-instellingen (Functioneel) om akkoord te gaan met het cookiebeleid van Google Maps en de inhoud te bekijken. Meer hierover lees je in de Privacyverklaring van Google Maps.

Reactie schrijven

Commentaren: 0