· 

Donzige zondagen

Meester met gitaar

Oerol voor kinderen. Zo omschrijf ik de naschoolse opvang van Quirijn altijd als mensen er naar vragen. Ook als mensen er niet per se naar vragen, dan vertel ik er graag spontaan over. Ik had vroeger de luxe dat ik na school altijd thuis was bij mijn moeder, maar als ik naar een opvang had gemoeten dan had het toch zo moeten zijn als DONS. De sfeer is er warm, intiem en relaxed. Er zit altijd wel een juf of meester met een gitaar op de trap te spelen met een groepje nieuwsgierige kinderen om zich heen. Ze werken met vakdocenten vanuit theater, muziek, beeldende vorming en beweging.

 

Fantasierijke thema's

Iedere keer als we het blokkenschema met thema's krijgen, smul ik van de verschillende fantasierijke verhalen en figuren die ze voor iedere groep apart hebben verzonnen. Een paar voorbeelden: Quirijn houdt zich dit blok bezig met het laboratorium van de (on-)gewense emoties, waarbij professor Sentimenta de wereldwijde specialiste is van de emoties, maar een andere groep duikt dit blok in de wereld van de Maori en de oudere kinderen slaan aan het vloggen. 

 

Dagafsluiting

Iedere middag wordt de dag standaard afgesloten met een dagafsluiting met veel muziek in de theaterzaal van de school. Alle groepen presenteren aan elkaar wat ze die dag hebben geleerd. Dat varieert van het laten zien van een tekening tot het doen van een dansje, liedje zingen of het tonen van een zelfgemaakt filmpje en op vrijdag is het vaak helemaal feest omdat er dan de mooiste baksels tevoorschijn komen uit de keuken, onder begeleiding door de kinderen zelf gemaakt. Je zou misschien denken dat het allemaal een beetje teveel is voor kinderen die na school ook nog een paar uur bij de opvang doorbrengen, maar het is juist een prachtig rustmoment voor iedereen. 

 

Zomerfestival

In de zomer is het groot feest: dan gaan de kleinste kinderen naar een andere locatie, een school in de omgeving en de grotere kinderen worden meegenomen de natuur in om hutten te bouwen en te zwemmen. En in de zomer hebben we ook de eerste twee edities van het DONS-festival meegemaakt. Een festival voor DONS-kinderen en hun ouders waar de DONS-band bestaande uit de juffen en meesters hun liedjes ten gehore brengen. Ze hebben inmiddels al een paar cd's uitgebracht en zelfs een kinderboek geschreven. Afgelopen zomer baalde ik dat we eind augustus nog op vakantie waren en daardoor het optreden tijdens de UIT-markt van de DONS-band moesten missen. Het grappige is dat die voorstelling door een paar vrienden met kinderen die nog niet eens op de naschoolse opvang zitten wel was opgevallen. Ze waren zelfs zo onder de indruk van de liedjes van de DONS-band dat ze de cd kochten en inmiddels de teksten over voor kinderen herkenbare onderwerpen meezingen.

 

Donzige zondagen

En met die vrienden belanden we op deze zondag ook bij het optreden van de band tijdens de allereerste editie van de Donzige zondag in House of Watt. En natuurlijk is ook dit weer een feestje voor de kindjes maar zeker ook voor ons. De cd's draaien we vaak in de auto. Ze hebben sterk onze voorkeur boven de cd's van Kinderen voor kinderen en die van de minidisco. Het is geestig om te zien dat het eigenlijke publiek: de kinderen, behoorlijk onder de indruk is van wat er vlak voor hun neus gebeurt. Vooral de ouders zingen uit volle borst mee over Ninja's, LEGO bouwen, veel te zoete limonade en een tijger in een poezenpak. Dit keer kiezen we alleen voor de voorstelling maar na de voorstelling van de band is er ook nog een workshop muziekmaken. Ongetwijfeld net zo'n succes. Maar er komen gelukkig nog kansen genoeg, want vanaf nu is er iedere twee weken een Donzige zondag op wisselende locaties. Dus houdt die leuke club in de gaten! 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Bert (maandag, 14 januari 2019 23:26)

    Superleuk!

  • #2

    Suus (maandag, 14 januari 2019)

    Ah Dons... die missen we wel hoor..